Om färg & vikt | Discsport - Allt för Discgolf och Frisbee!
Shop in eur and view this page in english, go to discsport.com
roller

Nyheter

Påfyllt

Kampanjer

51 110 discar i lager just nu

Om färg & vikt

Hjälp välja disc    Om discgolf    Så kastar du!        MER OM DISCARS..   Flygegenskaper    Färg & Vikt    Olika plaster
Discsports Färgkarta

Discsports färgkarta

Röd är röd kan man tycka. Men hur är det med persika eller kornblå? För att hjälpa oss själva och er kunder att förstå hur discfärgen ser ut jobbar vi utifrån vår färgkarta (pdf). OBS! Se dessa färger som ungefärliga då färgåtergivning på skärmar och vid utskrift kan variera.

För discar som är svåra att färgbestämma brukar vi lägga upp bilder på alla discar med nummer.

Tryckfärg

Nr-discar: ser ut som på bilden.
Tryckfärg anges inom parantes efter färgnamn.
Ospecat om tryckfärg inte är specat (och det heller inte är en nr-disc) varierar tryckfärger. Artikelbilder visar då exempel.

Vi specar normalt inte tryckfärg för stock-stamps (discar med standard-tryck). Det blir lätt många varianter och pga tidsåtgång & lagerutrymme inte riktigt görbart för oss.

I den mån vi kan försöker vi dock göra det, särskilt för dyrare discar (tour edition, special stamps etc). Även Kastaplast (när vi har bra koll på variationen) försöker vi speca.

Swirly Colors

FD3 Swirlys, en fundraiser-disc för den tyske spelaren Simon Lizotte.

Swirlys

En blandning av färger och/eller nyanser (dvs inte helt jämnfärgad/enfärgad). Oftast förekommer dessa i specialutgåvor såsom fundraisers för en tävling eller en spelare. När tillverkarna byter färg mellan olika pressningar kan det också uppstå swirlys (av misstag) på vanliga standard-utgåvor (stock stamps). Dessa brukar vara hett eftertraktade. Denna efterfrågan har tillverkarna såklart också sett och tagit till sig av. Nya produktionslösningar för att skapa swirlys medvetet gör att det blivit allt mer förekommande med swirly's även för stock stamps.

Ugglan Regrind Transition

K1 Berg Regrind. Just detta exemplar kanske skulle passera mer som swirl än transition då texturen som uppstår pga färgskiftningarna är ganska tydlig.

Transition & Regrind

Lite samma som swirlys dvs en blandning av färger och/eller nyanser (dvs inte helt jämnfärgad/enfärgad). Dock är själva swirl-mönstret ofta mindre framträdande på transitions jmf med swirlys. Se det som att transition generellt är ngt mer jämnfärgade än vad Swirlys är.

Swirl Splash Stripe Star/Triangle

Color Dyes (I DYE, FLY DYE mm)

I DYE/FLY DYE betecknar discar i flerfärgade "batik"-mönster. Vanliga mönster är splash, swirl eller stripes. Eftersom antalet färg-/mönsterkombinationer är många kan man nästan påstå att varje disc är unik. I tabellen visas några vanliga mönster, men det finns många fler!

Kan färg påverka hur discen flyger?

Generellt har färgen ingen inverkan på en discs flygegenskaper. Dock ska sägas att rykten uppstår då och då bland disckännare (eller ska vi säga discnördar..) att en särkild färg flyger bättre än andra.* Man misstänker då att just när tex alla 'gula' discar pressades så var maskinen extra bra inställd. Som vanlig dödlig kan man dock lugnt utgå från att färgen inte har någon betydelse!

* Att det ibland förekommer skillnader i flygegenskaper för olika färger beror tex. på att discar trycks färgvis och att förhållandena under discpressningen för respektive färg (presstid, avsvalningstid i formen etc.) inte är lika. Exempelvis kan en disc som tas ut för tidigt ur maskin ändra form vilket i sin tur kan resultera i andra flygegenskaper och mer/mindre stabilitet.

Är det någon skillnad mellan en Beast 174g och en Beast 175g?

Hur påverar vikten discens flygegenskaper?

Om inte färgen inverkar på en discs flygegenskaper så gör vikten definitivt det. En bra tumregeln för amatör/nybörjare är: ju lättare disc, desto lättare kasta rakt (och långt). Börja därför med discar som är lätta eller medium-tunga.
How to Choose the Right Disc Golf Driver Weight (youtube)

Svårighet Maxvikt: 176g Maxvikt: 180g
Lättvikt 140-160g 140-160g
Lätta 160-168 160-170
Medium 169-172 171-175
Tunga 173-176 176-180

Lättvikt 140-160 g används för längdkastning. Amatörer/nybörjare kan även testa svåra modeller (markerade med A=advanced i shopen) i denna viktklass.

Discarna väger oftast från 165 till 180 gram. Det finns också discar i 150-klass (dvs runt 150 gr) särskilt lämpliga för mindre. Ser man en skillnad i flygegenskaper mellan en 173-grams Beast och en 174-grams? Ja kanske finns en liten liten skillnad men en upplevd skillnad på ett gram när beror nog mycket på vidskepelse eller andra psykologiska faktorer. Man intalar sig själv att man kastar bättre med 174grammare och då blir det också så. Dock kan man säga att det är en faktisk skillnad på en som väger låt säg 169g och en som väger 175g. Utgå från att skillnad i flygegenskaper uppträder om man byter mellan viktspann: 175-180 till 170-175 eller 165-170 osv.

Följande riktlinjer kan vara bra att utgå ifrån:

Ju lättare disc desto mer lättkastad (understabil) och bättre glid.

Detta beror på att discens vikt inte klarar vindmotståndet lika bra om den är lätt. För nybörjare och de som inte kastar så hårt kan låga vikter alltså göra att man kastar lite rakare eftersom ett vanligt problem för en högerhänt nybörare är att discen viker av åt vänster. Understabilitet motverkar detta.

En låg vikt (allt från 150-170g) bidrar till ett bättre glid, speciellt i låga farter. För nybörjare och de som inte kastar så hårt kan låga vikter alltså göra att man kastar lite längre.

Ju tyngre disc desto mer överstabil och bättre kontroll

I lite tyngre disc har sämre segelförmåga än en lätt och är därmed på sätt och vis lättare att kontrollera. Den går dit man kastar utan att segla iväg "på egen hand". Mer precision helt enkelt.

Medvind / Motvind

Är det medvind och du vill komma lite längre, använd gärna en lite lättare disc som kan segla med vinden. Är det motvind, använd gärna en lite tyngre disc som klarar luftmotståndet bättre.

Champion-plast, uppifrån och ner: ljusorange, orange, röd, lila, isblå, blå, vit, gul, kycklinggul, limegrön, neongrön.